BOURGOGNE CULINAIR

Gedekte_Tafel

Naast kwaliteitswijn mag Bourgogne ook prat gaan op een rijke keuken. De regio vertaalt dit ruimschoots met zijn verschillende toprestaurants al dan niet bekroond met een vermelding in een of andere gids.

In de regio van Chablis kan men zich culinair laten verwennen in Auxerre in het kleine maar heerlijke  restaurant ‘Le Bourgogne’. ‘Auberge les Tilleuls’ in Vinçelottes is ook een omweg waard, zekerecrevisses au chablis voor de ECREVISSES AU CHABLIS.  In Chablis zelf kan je steeds terecht in ‘Hostellerie Les Clos’ voor een topkeuken maar probeer eens de ‘Bistrot des Grands Crus’ van het wijnhuis William Fèvre, simpel maar lekker. ‘Au fil du Zinc’ mag je ook niet laten links liggen om in een mooi kader  zeer lekker te eten.gougeres Waar de streek voor gekend is en wat je gegarandeerd bij een degustatie of als aperitiefhap voorgeschoteld krijgt zijn de kaassoesjes GOUGERES genaamd. Een klassieke visschotel uit de streek die minder gekend  maar zeer lekker is mag zich POCHOUSE noemen. pochouseDit gerecht kent een tegenhanger, namelijk ‘meurette de poissons’ waarin de witte wijn door rode wijn vervangen wordt.

Bezoek je Dijon en wil je de klassieke bourgondische keuken proeven dan kom je aan je trekken in ‘le Bouchon du Palais’. Een echte COQ AU VIN is hier overheerlijk.  De wijnstreek verder induikend kom je in Fixin waar het restaurant  ‘Au Clos Napoleon’ met Boeuf Bourguignon een BOEUF BOURGUIGNON  de streekgerechten verder  in de verf zet. Andere restaurants in de streek waar je ook terecht kan voor een lekkere maaltijd aan correcte prijzen zijn ‘Les Gourmets’ in Marsannay, ‘Le Clos du Roy ‘ in Chenove, ‘Le Millésime’ in Chambolle-Musigny, en ‘Les Cabottes’ in Nuits St Georges. In Beaune, de hoofdstad van de wijn ,vind je op elke hoek van de straat een restaurant maar probeer zeker ‘La Ciboulette’ voor een zeer smaakvolle JAMBON PERSILLE, reserveren is een must. De revelatie in de stad isjambon persillée het restaurant ‘La Lune’. Geen kaart maar elk gerecht te kiezen van het bord aan de muur, als tapas, in voorgerecht of hoofdschotel. Sterk vernieuwende keuken in een nieuwe formule gestoken. Met zijn 20 plaatsen is ook hier reserveren de boodschap. Voor de klassieke ESCARGOTS BOURGUIGNON  kun je naar Santenay in het restaurant ‘Le Terroir’. escargot de bourgognePersoonlijke ontvangst gecombineerd met een heerlijke keuken.

Naast deze enkele voorbeelden waar het goed toeven is, men kan ze niet allemaal opnoemen, kent Bourgogne ook een rijk assortiment KAZEN. Je moet maar eens over een lokale markt flaneren om te zien, te ruiken en te proeven wat de streek te bieden heeft. Van verse kaas over schimmelkaas, gewassen versies en harde kaas, voor elk wat wils.

Andere gerechten die minder gekend zijn  maar typisch voor de streek zijn SNOEKBAARSFILET DIJONNAISE (met witte wijnsaus en  mosterd), SAUPIQUET DE JAMBON ( gebakken snede ham met witte wijn saus), ENTRECOTE BAREUZAI (gebakken entrecôte met rode wijn saus), RIGODON ( eierpudding met noten), PAVE GLACE DIJONNAIS (gevulde peperkoek met cassis ijsroom), NONETTES (anijsgebak met sinaasappel). Indien u het recept wenst te ontvangen van één van deze laatste gerechten, neem dan gerust contact op.

Zoals je kunt merken Bourgogne is en blijft het land van melk en honing.