BOURGOGNE CULTUREEL

 

cluny 1De rijke culturele geschiedenis van Bourgogne begint rond het jaar 900 bij de oprichting van de  Abdij van Cluny  in de buurt van Macon, het zuiden van de streek. Het waren de  monniken van de Benediktijnerorde die deze regio de eerste rijkdom en uitstraling gegeven hebben. Dit was het belangrijkste klooster in het toenmalige Europa. Bij de opbouw van de derde fase van de abdij echter kregen zij  financiële moeilijkheden en namen de broederorde citeauxvan de Cisterciënzers, iets meer ten noorden, de fakkel over. In 1098 werd de Abdij de Citeaux  opgericht. De naam van de cisterciënzersorde zou trouwens afgeleid zijn van “citeaux” . In die periode werd er vooral op landbouw gefocust. Uit diezelfde orde werd dan in de XIIe eeuw het Chateau du Clos de Vougeot   geboren. VougeotHet waren deze broeders die de kennis van de wijnbouw en de mensen uit de buurt de now-how van het wijn maken bijgebracht hebben.

In het noorden van Bourgogne, ten zuiden van Auxerre,  meer Vezelaybepaald in Vezelay wordt eveneens rond het jaar 900 een basiliek gebouwd ter ere van Maria Magdalena. Zij stond toendertijd voor een periode onder de voogdij van de abdij van Cluny. Deze basiliek ligt op de weg naar Compostella en is een welkome tussenstop voor de pelgrims.

Het waren vooral de hertogen van Bourgogne die in de middeleeuwen de rijkdom van Bourgogne vergroot hebben en zelfs het territorium uitgebreid hebben tot in onze contreien. Is het niet zo dat het “gulden vlies”, de  door Filips de Goede ingevoerde ridderorde, onze streken met elkaar verbindt. Het is de periode dat de culturele en culinaire rijkdom uitgebreid  tentoon wordt gespreid met grootse evenementen en banketten. Hospice de BeauneDe kanselier Nicolas Rolin sticht in 1443 het Hospice de Beaune. Een hospitaal voor de armen uit de streek, gesponsord door de verkoop van wijnen gewonnen uit schenkingen van de rijkere burgerij. Het is nu nog één van de mooiste monumenten in Frankrijk. Als Belgen mogen we prat gaan dat “het laatste oordeel” van Rogier Van der Weyden uit Doornik hier tentoon gesteld wordt. Het pittoreske stadje Beaune, hoofdstad van de wijn, is op zich al meer dan een bezoek waard. Vijf van de grootste Bourgogne-wijnhuizen zijn hier gevestigd en in het voormalige hotel des Ducs is het musée du vin gehuisvest.

paleis van de hertogenDijon   groeit uit tot de residentie van de graven vangraven van de hertogen Bourgondië. In het voormalig paleis van de hertogen is nu het musée des beaux arts gevestigd. Daar kan men nu hun graven bewonderen. Net buiten de stad staat het klooster van les charteuses de Champmol. Eveneens een bezoek waard voor zijn musea waar onder andere het zeven meter hoge beeldhouwwerk de Mozesput van de Nederlander Klaus Sluter tentoon gesteld staat.

Naast deze grote trekpleisters heeft Bourgogne zoveel meer te bieden. Naast de kleine wijngemeenten zoals Chablis, Meursault, Nuits St Georges, ….waar men de geschiedenis zo kan opsnuiven, kan men ook flaneren in grotere steden zoals Chalon-sur- Saône, Nevers of Macon.  Wil je zien hoe een echte burcht gebouwd wordt op de manier en met de middelen van 7 eeuwen geleden breng dan een bezoek aan Guédelon. guedelonDeze site is gelegen in de buurt van Saint-Fargeau in de departement Yonne.

Op culinair gebied kan je een mosterdfabriekje bezoeken in Beaune, een slakkenkwekerij in de buurt van Chalon of een imker in Marcilly-les-Buxy. hameauEn in de beaujolaisstreek mag je zeker het ‘Hameau du Beaujolais’   van het wijnhuis Georges Duboeuf niet links laten liggen.

Voor elk wat wils dus.