BOURGOGNE ECONOMISCH

Enkele droge cijfers die het economische belang van de wijn binnen Bourgogne weergeven.

kaart BOURGOGNE algemeen

Bourgogne maakt met zijn 28.841 hectare wijngaard 4% uit van het totale wijnoppervlak van Frankrijk. Met een gemiddelde productie van 1,4 miljoen hectoliter per jaar nemen zij 3% van de totale productie in Frankrijk voor hun rekening (of 0.4% van de mondiale hoeveelheid). 61% bestaat uit witte wijn, 29% rode en roséwijn en 10% schuimwijn.

Met 7% maken zij deel uit van het totaal aantal wijnen met een herkomstbenaming binnen het land, maar als we de totaliteit van de verschillende appelaties binnen Frankrijk bekijken nemen zij hiervan 22% voor hun rekening, t.t.z. 33 Grand Cru-appelaties , 44 villages en 1e crus-appelaties en ongeveer 25 regionale herkomstbenamingen.

Wat de verdeling binnen de druivenrassen betreft spant de witte chardonnay de kroon met 48%, gevolgd door pinot noir met 34%. De andere rode druivensoort , gamay, neemt  10% voor zijn rekening. De witte aligoté sluit als vierde belangrijkste druif met 6% de reeks. De overige soorten zoals onder andere césar, sacy, en dergelijke zijn goed voor de resterende 2%.

Het belang van de wijnindustrie in de regio is niet te onderschatten. Dit bewijzen volgende cijfers: 17 caves coöperatives, 300 wijnhuizen (negociants) en 3850 wijndomeinen staan garant voor werkgelegenheid voor ongeveer 45200 personen. Het is verrassend dat maar 2% van de totaal beschikbare landbouwgrond binnen Bourgogne beplant is met wijnstokken. Maar met een productie van 180 miljoen flessen per jaar voor een totaalwaarde van 1.45 miljard, nemen zij 18% van de exportcijfers voor hun rekening. En dit niettegenstaande zij maar 7% van de nationale productie uitmaken.

50% van de geproduceerde wijnen worden verscheept naar het buitenland. Waar wij als Belgen binnen deze markt momenteel staan kun je lezen in de rubriek “wijnweetjes”.

Wijn drink je met verstand en met goede vrienden.