DE WIJNKELDER

Na het aanschaffen van enkele goede wijnen ziet men zichzelf genoodzaakt om een wijnkelder in te richten. Een wijnkelder dient om wijn te laten ouderen. Dit moet in alle rust gebeuren. Uiteraard dient de wijn hiervoor voldoende kwaliteit te hebben.

wijnkelderEen ideale kelder moet voldoen aan enkele criteria, te beginnen met een matige verlichting. Wijn schuwt het licht en zeker TL-licht. Indien een fles lang blootgesteld wordt aan dag- of kunstlicht kan deze verschalen. Ook omgevingstrillingen zijn nefast voor wijn omdat deze het bezinksel doet rondreizen in de fles. Het belangrijkste punt is weliswaar de temperatuur. Wijn houdt het liefst van constante temperaturen. Het ideale ligt tussen 12° en 14° maar in deze moderne tijden is dit haast niet meer haalbaar. Daarom stelt men al dat het minimum aan temperatuursschommelingen tussen dag en nacht of tussen winter en zomer  al een grote stap in de goede richting is. Als laatste letten we op de vochtigheidsgraad. Deze mag rond de 80% of meer liggen. De vochtigheid is nodig om de kurken in optimale omstandigheden te houden. Let er op dat de vochtigheid niet te hoog komt want dan loop je het risico dat het wijnetiket door schimmels aangetast wordt. Iets dat we niet wensen want een wijn proeven van een fles waar we de oorsprong niet meer van weten is frustrerend. Als de mogelijkheid bestaat kun je de vochtigheidsgraad van je kelder enigszins beïnvloeden door op de vloer een laag grind te leggen. Is de kelder te droog, bevochtig deze regelmatig en bij te hoge vochtigheid wordt dit voor een gedeelte geabsorbeerd door  de steentjes.

wijnkastDaar er tegenwoordig haast geen kelders meer gebouwd worden, wordt het steeds moeilijker om aan al deze criteria te voldoen. Het alternatief hiervoor zijn de wijnkasten. Deze kun je vinden in alle groten en/of prijsklasse. Indien een grotere capaciteit vereist is, kan je opteren om een gedeelte van de berging of garage om te bouwen in een geïsoleerde ruimte met aangepaste thermoregeling. Wil je echt voor het beste gaan dan zijn  er  tegenwoordig   prefab-wijnkelders  op de markt. prefabwijnkelderDeze voldoen, zoals de kasten trouwens, aan alle criteria maar zijn wel prijziger.

Hoe stel ik nu een kelder samen. Dit kun je doen op basis van een   eenvoudige berekening. Uitgaande dat je wijnen aankoopt om te laten rijpen, hoeveel flessen goede wijn denk je te consumeren per jaar en hoelang denk je deze flessen te laten rijpen. Deze twee getallen vermenigvuldig je en je kent de nodige capaciteit van je opslagruimte. Bvb: Je opent ongeveer één goede fles per week en je wenst je wijn gemiddeld 5 jaar te laten liggen, dan kom je uit op volgend resultaat: 1×52 weken=52 x5 jaar= 260 flessen. Dit geldt voor het aantal kwaliteitswijnen. Het spreekt voor zich dat de tafelwijnen, die geen rijping nodig hebben, hier niet ingerekend zijn. Ook koop je het beste minimum 6 flessen per wijnsoort. Zo kun je de evolutie van de wijn volgen in de hoop dat er nog voldoende over zijn als de wijn op zijn hoogtepunt is.  Bij de verdeling van deze wijnen kun je je zuiver op uw smaak baseren. Heb je een voorkeur voor witte wijn of voor rode wijn . Let op witte wijn verliest zijn fraicheur bij het ouderen maar wisselt deze in voor complexere smaken. Deze gegevens alleen al maakt het boeiend om zijn eigen kelder samen te stellen.

Wil je de weg niet kwijt raken  in uw wijnkelder houd dan een kelderboek bij. Hier schrijf je in in welk vak welke wijn ligt, de appellatie, het jaartal, de hoeveelheid, de aankoopprijs en eventuele proefnotities.

Gezondheid