Nieuws uit ’t wijnvaatje 2017/6

CREMANT DE BOURGOGNE 2.0

Na onderzoek binnen het schuimwijnaanbod in Frankrijk en daarbuiten, hebben de interprofessionele organisaties in Bourgogne in 2015 het initiatief genomen om de kwaliteit van de crémant de Bourgogne naar een hoger niveau te brengen.

Het begon vroeger reeds bij het aanbieden van crémants gemaakt uit één bepaalde wijngaard. Denk maar aan “Les Reippes” uit St. Aubin van het huis Picamelot of “Grand Ray blanc” uit Gevrey Chambertin van het wijnhuis Louis Bouillot. Dit om het karakter van de wijngaard, lees ondergrond, te accentueren in de wijn.

De volgende stap komt nu in het wijn maken op zich. De twee volgende aanduidingen zullen op het etiket verraden dat we met een crémant de Bourgogne ‘haut de gamme’ te maken hebben.

De extra vermelding ‘EMINENT’ mag vanaf dit jaar op het etiket verschijnen indien de wijn enkel op basis van pinot noir en/of chardonnay gemaakt wordt. Dit kan voor wit of rosé. Eventueel mag maximum 20% gamay toegevoegd worden voor het maken van een crémant rosé. Alleen de eerste 75% perswijn mag gebruikt worden voor deze superieure cuvée. De overige 25% heeft dan het recht op de gewone herkomstbenaming. Tevens dient de wijn ten vroegste op 1 maart, volgend op de oogstdatum, op fles getrokken te worden om de schuimvorming op te starten. Na deze datum wordt de overige wijn in reserve geplaatst. De ‘eminent’ wijn dient minimum 24 maand op lattes gerijpt en na botteling nog drie maand te rusten alvorens gecommercialiseerd te worden.

De ‘GRAND EMINENT’ dient aan dezelfde criteria  te voldoen als de eminent. Maar er is een verschil. Na 1 maart ( date de tirage) verdwijnen deze flessen voor minimum 36 maand op lattes alvorens te dégorgeren. Al deze extra handelingen moeten bijdragen tot een hogere densiteit en complexiteit van het eindproduct, zowel in de neus als de mond. Deze vermelding zullen we uiteraard pas op de betere fles terugvinden vanaf 2018.

Een ultieme degustatie door een professionele commissie zal ingevoerd worden alvorens de wijn onder deze kwaliteitslabels op de markt aangeboden mogen worden.

Weet ook dat beide vermeldingen  enkel voor de droge versie, ‘Brut’, gebruikt mag worden. Een ‘Demi sec’ blijft gewoon”crémant de Bourgogne”. Ook blijft een eventuele aanduiding van het oogstjaar vrij voor de producent.

Dit zijn maatregelen die zullen bijdragen om Bourgogne op de kaart te  houden als producent van kwaliteitsschuimwijn. Op deze wijze wensen ze zich eveneens te onderscheiden van de andere doorsnee schuimwijnen die de markt momenteel overspoelen en die, laten we eerlijk zijn, voor hen serieuze concurrenten blijken.