Nieuws uit ’t wijnvaatje 2017/1

De lente toont zich niet altijd van zijn mooiste kant (niettegenstaande de mooie foto hieronder).

Weerom hebben de noordelijkste wijngaarden te lijden gehad van zware nachtvorst. Zowel Chablis als Champagne hebben verscheidene (6) nachten na elkaar temperaturen onder nul te verwerken gekregen. De nachtelijke kacheltjes zorgden voor idyllische beelden maar waren een bewijs van de nooit loslatende zin voor verantwoordelijk van de wijnbouwer. Zijn broodwinning kwam weer eens in gevaar.

Een andere wijze om de nachtvorst tot een minimum te beperken is de wijngaard met water te besproeien. Hierdoor verdwijnt elke knop in een ijscocon waardoor ergere vrieskou in de kern geweerd wordt.

In de Côte d’Or hebben ze ook dit jaar afgerekend met enkele zeer koude nachten op rij. De voorgaande jaren 2012-2013-2014 indachtig werden ook hier de grote middelen ingeroepen. Grote balen stro werden in brand gestoken waardoor een rookwolk langzaam over de wijngaarden trok en hierdoor de vorst geen vat kreeg.  Telkens zeer omslachtige ingrepen om te vermijden dat je jonge scheutjes verschrompelden en zodoende een percentage van de opbrengst verloren zou zijn gegaan, nog voor de  productie opgestart werd.

Hopelijk blijven de voorjaarse hagelbuien dit jaar uit zodat al deze moeite niet voor niets is geweest. Duimen maar!!