Nieuws uit ’t wijnvaatje 2017/2

Appelation Vézelay controlée

Op woensdag 3 mei heeft het INAO (Institut National des Appelation d’Origine) een nieuw herkomstbenaming in Bourgogne boven de doopvont gehouden. “Appelation Vézelay controlée”. Deze gemeenteappelatie zal, vanaf de oogst 2017, de regionale herkomstbenaming “Bourgogne Vézelay” vervangen.

De nieuwe naam op het etiket mag enkel gebruikt worden voor witte wijn op basis van chardonnay. Deze druiven mogen geoogst worden op een grondgebied van 260ha verdeeld over de gemeenten Asquins, Saint Père, Tharoiseau en Vézelay zelf. Van dit grondgebied is momenteel nog maar 110ha beplant. Er zijn dus nog uitbreidingsmogelijkheden. De huidige appelatie “Bourgogne Vézelay” bestrijkt 330ha maar zal dus volledig verdwijnen. De wijnen op basis van pinot noir en wijnen die van buiten de afgebakende gemeenten komen zullen op de markt aangeboden worden als “Bourgogne” rood of wit.

Momenteel zijn de wijngaarden die onder de nieuwe herkomstbenaming vallen verdeeld over 25 exploitaties waarvan er 10 rechtstreeks leveren aan de plaatselijke cave coöperative: “Henry de Vézelay”. Het promoveren van regionale- naar gemeente-appelatie impliceert eveneens een verlaging van het toegelaten rendement van 60hl. naar 55hl/ha. Het minimum alcoholgehalte daarentegen stijgt met 0.5°.

Een groot gedeelte van de wijngaarden hebben in 2016, alsook in 2017, afgezien van nachtvorst. De productie van deze nog zeer jonge appelatie zal momenteel nog niet zo groot zijn.

Dat het INAO zeer actief is hebben we al  in vorige nieuwsblaadjes laten weten. De promotie van verschillende wijngaarden in de Zuidelijke Maconnais naar een premier cru status, waarvan toen sprake, zal naar alle waarschijnlijkheid ingevoerd worden vanaf de oogst 2018, 2019 en niet 2017 zoals toen geschreven. De strenge selectie van de verschillende wijngaarden die eventueel in aanmerking komen zorgt voor dit uitstel.