Regionale appelaties

BOURGOGNE: Regionale herkomstbenaming, zowel voor rode, rosé als witte wijn. 2718ha groot. De wijn kan van uit de 4 verschillende departementen komen. De Yonne, de Côte d’Or, Saône et Loire en de Rhône. De naam Bourgogne kan eventueel gevolgd worden door de naam van een “climat” als de wijn integraal van dit perceel komt. Rode Bourgogne moet minimum 70% Pinot Noir bevatten eventueel aangevuld met Gamay of maximum 10% César. Bourgogne blanc wordt gemaakt op basis van Chardonnay en/of Pinot Blanc. Gemiddelde opbrengst: rood: 86380hl en wit: 45980hl.

BOURGOGNE ALIGOTE: Regionale appelatie. 1540ha groot. De uitsluitend witte wijn kan uit de 4 departementen komen (zie hierboven). Gemaakt uit de Aligotédruif. Gemiddelde opbrengst: 98030hl.

BOURGOGNE CHITRY: Regionale appelatie uit de buurt van Auxerre (Yonne) 53ha groot. De zowel rode, rosé als witte wijnen komen uit de gemeente Chitry, Gemiddelde opbrengst: 3360hl waarvan 1300hl wit.

BOURGOGNE CÔTE CHALONNAISE: Regionale appelatie uit de Côte Chalonnaise (Saône et Loire). 538ha groot. Zoals de herkomstbenaming aangeeft kunnen zowel de rode, rosé als witte wijnen uit één of meerdere gemeenten van de streek komen. Gemiddelde opbrengst: rood: 16730hl wit: 7000hl.

BOURGOGNE CÔTE D’OR: Jonge (2017) regionale appelatie uit de Côte d’Or. Kan zowel rood als wit zijn, afkomstig van één of meerdere wijngaarden uit de 40 gemeenten binnen de Côte d’Or.

BOURGOGNE CÔTE SAINT JACQUES: Regionale appelatie ten noorden van Auxerre (Yonne). 14ha klein. Kan zowel rood, rosé als witte wijn zijn. Gemiddelde opbrengst: 680hl waarvan 200 liter wit.

BOURGOGNE CÔTE D’AUXERRE: Regionale appelatie rond de stad Auxerre (Yonne). 211ha groot. Zowel rood, rosé als witte wijnen. Gemiddelde opbrengst van 9770hl waarvan 4000hl witte wijn.

BOURGOGNE CÔTE DU COUCHOIS: Regionale appelatie. Weliswaar groeiende regionale appelatie in het noordwesten van de Côte Chalonnaise (Saône et Loire). 7.5ha klein met een gemiddelde opbrengst van 370hl hoofdzakelijk rode wijn.

BOURGOGNE COULANGES-LA-VINEUSE: Regionale appelatie ten zuiden van Auxerre ( Yonne).95ha groot. Zowel rood, rosé als witte wijnen. Gemiddelde opbrengst: 6094hl waarvan 1100hl witte wijn.

BOURGOGNE EPINEUIL: Regionale appelatie ten noorden van Tonnerre (Yonne). 58.5ha groot. Niettegenstaande rode, rosé of witte wijnen mogelijk zijn haalt  vooral rode wijn de bovenhand. Gemiddelde opbrengst: 3293hl

BOURGOGNE HAUTES-CÔTES-DE-BEAUNE: Regionale appelatie. 780ha groot. De wijnen komen uit de hoger gelegen gemeenten ten westen van de Côte de Beaune en enkele gemeenten ten zuiden van Santenay. Rode wijnen worden gemaakt op basis van Pinot Noir, witte wijnen op basis van Chardonnay. Gemiddelde opbrengst: rood: 28775hl, wit: 6380hl.

BOURGOGNE HAUTES-CÔTES-DE-NUITS: Regionale appelatie. 696ha groot. De wijnen komen uit die hoger gelegen gemeenten die ten westen liggen van de Côte de Nuits. Rode wijnen worden gemaakt op basis van Pinot Noir, witte wijn op basis van Chardonnay. Gemiddelde opbrengst: rood: 23070hl, wit: 5760hl.

BOURGOGNE PASSE TOUS GRAINS: Regionale appelatie. 327ha groot. Deze rode (maar ook in mindere mate rosé) wijn kan uit de 4 departementen komen ( zie appelatie Bourgogne). De wijn bestaat uit minimum 1/3 Pinot Noir en maximum  2/3 Gamay. De druiven worden bij de vinificatie gemengd. Gemiddelde opbrengst: 23400hl.

BOURGOGNE TONERRE: Regionale appelatie ten noordoosten van Chablis (Yonne). 47ha groot. Uitsluitend witte wijn op basis van Chardonnay. Gemiddelde opbrengst: 2206hl.

COTEAUX BOURGUIGNONS: Regionale appelatie. Deze appelatie vervangt de vroeger gebruikte ‘Bourgogne Ordinaire’ en  ‘Bourgogne Grand Ordinaire’. Deze wijnen kunnen, net zoals de appelatie Bourgogne, uit de vier departementen van de regio komen. De rode en rosé wijnen zijn op basis van Pinot Noir en Gamay. Eventueel aangevuld in het departement Yonne met César en/of Tressot. Witte wijnen zijn op basis van Chardonnay, Aligoté en Melon de Bourgogne. Eventueel aangevuld met Sacy in het departement Yonne. Rendement van 64hl per hectare voor rode wijn en 72hl voor de witte wijnen. Gemiddelde opbrengst: 7940hl voor rode en roséwijnen en 1360hl voor witte wijnen.

CREMANT DE BOURGOGNE: Regionale appelatie uitsluitend voor schuimwijnen. Deze wijnen mogen uit de vier departementen van de regio komen. 2400ha. Rendement van 78hl per hectare. De gebruikte druivensoorten worden in 2 groepen onderverdeeld. Groep 1: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot blanc.       Groep 2: Gamay ( maximum 20%), Aligoté, Sacy en Melon de Bourgogne. Het eindproduct moet minimum 30% van de eerste groep bevatten. Gemiddelde productie: 17.5 miljoen flessen.