WIJN SCHENKEN

IMG_0001IMG_0003IMG_0004

Ontkurken

Als het ogenblik om die mooie fles te ontkurken aangebroken is dienen we met enkele aspecten rekening te houden. Zet de uitverkoren fles enkele uren op voorhand recht zodat het bezinksel naar de bodem kan afzakken. Een eerste controlepunt is de luchtkamer tussen kurk en wijn. Hoe kleiner die is hoe jonger de wijn zal overkomen. Grotere luchtkamers wijzen op oudere wijnen die snel dienen gedronken te worden. Alvorens te ontkurken snijden we de capsule er met een mesje af. Dit mag net boven of net onder de verdikking in de hals. Nadien  steken we de punt van  de kurkentrekker in het centrum van de kurk en draaien deze verder naar beneden tot de spiraal volledig in de kurk verdwenen is. We trekken de kurk uit de fles in twee tijden door middel van de dubbeltrapse hefboom (kurkentrekker foto 1). Zorg ervoor dat de volledige kurk uit de fles is alvorens deze te verwijderen. Sommige kurken kunnen tot 6 cm lang zijn, wat eveneens een teken van kwaliteit verraadt (een wijnbouwer investeert niet in lange kurken voor een middelmatige wijn). Hou er rekening mee dat een goede kurkentrekker een open spiraal heeft met minimum vier omwentelingen (zie foto 1 en 2). Er  moet  een  lucifer  door  het  centrum  kunnen gestoken worden. Een kurkentrekker zoals op de rechtse foto is nefast voor de kurk omdat deze een centrale staaf heeft met een scherpe spiraal rond. Deze scherpe rand snijdt als het ware door de kurk waardoor er stukjes in de wijn kunnen vallen. Na het ontkurken reinigen we de flessenhals met een vochtig doekje. Nu is het ogenblik aangebroken om de wijn uit te schenken en al te genieten van de eerste rijke aroma’s die vrijkomen.

 Karaferen of niet

Een wijn overhevelen in een karaf kan om twee redenen. De meest gekende reden is om een fles oude  wijn van zijn bezinksel te ontdoen. karaf oude wijnDit noemen we ‘decanteren’. Een oude wijn die geen bezinksel heeft hoeft  niet overgeheveld te worden. Dit zou omgekeerd kunnen werken vermits dan extra lucht aan de wijn toegevoegd wordt wat niet bevorderlijk is. Het decanteren doe je door de wijn heel geleidelijk en zacht over te gieten in de karaf. Het liefst met een lichtbron achter de flessenhals zodat je het bezinksel opmerkt alvorens deze in de karaf verdwijnt.

Een jonge wijn ‘karaferen’  daarentegen brengt meer lucht in de wijn zodat deze zijn aroma’s beter zal vrijgeven. karaf jonge wijnBeide redenen vragen om een verschillende vorm van karaf. Bij het decanteren dient de karaf zoveel mogelijk de vorm van een fles te kopiëren. Bij karaferen zal de karaf een zo groot mogelijk wijnoppervlak genereren zodat de wijn aan het maximum   lucht blootgesteld is.

Een extra hulpmiddel bij het decanteren of karaferen is een soort trechter, al dan niet voorzien van een filtertje. SchenktrechterDit trechtertje zorgt ervoor dat de wijn op een zachte manier, via de wand, in de karaf komt. Het ogenblik is nu aangebroken om de wijn te proeven maar dit wordt, op zijn beurt, in de desbetreffende rubriek uitvoerig besproken.

Gezondheid

Wijn drink je met verstand en met goede vrienden