WIJNWEETJES

Ontdek samen met ons de geneugten van wijn, wetend dat wijnkennis verwerven een onophoudelijk proces is.

flessenrij 2

Wist je dat…….

  • De Belgen de vijfde grootste Bourgogneverbruikers ter wereld zijn, na de Verenigde Staten , het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada. ( cijfers 2013)
  • De cijfers over de campagne 2015-2016 geven weer dat de eerste 7 maanden van dit jaar het  importcijfer van bourgognewijnen in ons land met +/-20% gedaald is (in waarde dalen we ‘maar’ met 12%) tegenover de 7 eerste maanden van 2015. Drinken we minder, maar beter?
  • Niettegenstaande deze cijfers blijft de Belgische markt  zijn vijfde plaats behouden. Deze cijfers houden weliswaar geen rekening met de flessen die menig Belg, tijdens zijn passage van en naar het zuiden, rechtstreeks aankoopt bij de wijnbouwer.
  • De Verenigde Staten, grootste invoerder, blijft een zeer sterk groeiende importmarkt genereren. Groot-Britannië blijft op de tweede plaats met een mooie groei van 17%. Japan blijft niettegenstaande een daling van de import met 5% op de derde plaats. Canada is dit jaar een zeer sterk groeiende markt  met een stijging van 13% import van bourgognewijnen.
  • We voelen de hete adem in onze nek  van Nederland. Zij  stijgen naar de 7e plaats met eveneens een groei van 13.5% (9% in waarde).
  • Vijf criteria nodig zijn om een kwaliteitswijn te maken; de juiste druivensoort op de juiste ondergrond gelegen op een ideale ligging (heuvel) in een geschikt (micro)klimaat gemaakt door de juiste wijnboer.
  • In Bourgogne de beste wijngaarden in het midden van de heuvel gelegen zijn. Dit Helling Bourgogneom een betere afwatering te bekomen en meer zonlicht op te nemen door de hellingsgraad. De  beboste toppen  zorgen voor een milder klimaat.

Wijn drink je met verstand en met goede vrienden